Κατηγορίες
κοινωνικά νέα

άρθρο συνεργάτη

Τρόποι  – μέτρα ενίσχυσης των ατόμων με αναπηρίες:

  1. Επαγγελματική αποκατάσταση και απασχόληση των ατόμων με ειδικές ανάγκες (πρέπει να υπάρχουν πρόσθετα ευεργετήματα στα άτομα με ειδικές ανάγκες με σκοπό την επαγγελματική και κοινωνική τους ένταξη’ χρειάζεται να λειτουργήσουν δομές προστατευόμενης απασχόλησης με τη μορφή προστατευόμενων παραγωγικών εργαστηρίων π.χ. τηλεεργασία).
  2. Η προστασία κατά της ανεργίας [μέτρα προκατάρτισης, κατάρτισης και προγράμματα προώθησης της απασχόλησης μέσω του Οργανισμού απασχόλησης εργατικού δυναμικού (ΟΑΕΔ) και συνοδευτικών υπηρεσιών υποστήριξης που περιλαμβάνουν τη λειτουργία εξειδικευμένης επαγγελματικής κατάρτισης μέσω ειδικών κέντρων για τα άτομα με αναπηρίες, τη δημιουργία κέντρων εκπαίδευσης, κατάρτισης και κοινωνικής υποστήριξης για άτομα με ειδικές ανάγκες].
  3. Ιατρική φροντίδα και κοινωνική  κάλυψη των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Αυτό θα επιτευχθεί με τη δημιουργία θεραπευτηρίων χρόνιων παθήσεων, Κέντρων Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες (Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.Μ.Ε.Α), με τη δημιουργία δικτύου στήριξης σπαστικών ατόμων, την ενίσχυση της κάλυψης των επειγόντων κοινωνικών περιστατικών από τα Ειδικά Κέντρα Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ),  τη δημιουργία κέντρων διημέρευσης  και στεγών ημιαυτόνομης διαβίωσης, τη λειτουργία κέντρων που αποσκοπούν στη διάγνωση, ιατρική περίθαλψη και φιλοξενία επιμέρους κατηγοριών ατόμων με αναπηρίες.      
  4. Ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για άτομα με αναπηρίες και στην εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου βιοτικών πόρων για τα άτομα αυτά.
  5. Οικονομική ενίσχυση μέσω φορολογικών απαλλαγών και εκπτώσεων από το κράτος.
  6. Να μην είναι επιτρεπτή, στην περίπτωση μεταφοράς κατοικίας σε άλλο κράτος των δικαιούχων ατόμων με αναπηρίες, από αυτό που εδρεύει ο ασφαλιστικός φορέας,  η μείωση  ή η απώλεια παροχών σ’ αυτά τα άτομα.
Κατηγορίες
κοινωνικά νέα

εορτασμός της ημέρας των Τριών Ιεραρχών.

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020 στα πλαίσια του εορτασμού για την ημέρα των Τριών Ιεραρχών οι μαθητές, όπως και ο σύλλογος διδασκόντων του Γυμνασίου Θερμής με τον Διευθυντή παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία στην Εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου στους Πύργους Θερμής κατά το πρώτο διδακτικό δίωρο.Στη συνέχεια και κατά την τρίτη διδακτική ώρα παρακολούθησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου αφιέρωμα στους Τρεις Ιεράρχες. Τα υπόλοιπα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν κανονικά. Ο διευθυντής και ο σύλλογος διδασκόντων εύχονται στους μαθητές Καλή Πρόοδο.

Κατηγορίες
κοινωνικά νέα

απονομή βραβείων για τον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πρωτόλειου Διηγήματος του Ιδρύματος Λασκαρίδη

Πρωτόλειου Διηγήματος του Ιδρύματος Λασκαρίδη – που συνοδευόταν και από επιταγή 1000 ευρώ – τιμήθηκε την Κυριακή «ο παππούς μου ο Σόκιαλης», το διήγημα της Ερμιόνης Γιαβρίμη, μαθήτριας της Β΄τάξης του Γυμνασίου Θερμής. Η τελετή βράβευσης έγινε στα γραφεία του ιδρύματος στον Πειραιά, παρουσία πολυπληθούς ακροατηρίου, των γονέων των μαθητών, φίλων, συγγενών τους κ.λ.π.

Προλογίζοντας το κείμενο η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πανάρετου σημείωσε, ότι όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής αναρωτήθηκαν «αν συνέβησαν στην πραγματικότητα τα περιστατικά, που περιγράφονται στο διήγημα ή τα έπλασε με τα φαντασία της η μαθήτρια» . Μάλιστα δεν αποκάλυψε το τέλος του διηγήματος, με αποτέλεσμα το κοινό να ξεσπάσει σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα, όταν τέλειωσε η ανάγνωση της ιστορίας.

Την Ερμιόνη συγχάρηκαν πολλοί γονείς μαθητών που παραβρέθηκαν για την απόφασή της να ερευνήσει, να μάθει και να καταγράψει την ιστορία του προγόνου της . Η τελετή βράβευσης ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων και αναμνηστικών δώρων στους μαθητές που πήραν τα βραβεία (3 για το Γυμνάσιο και 3 για το Λύκειο).

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου  Θερμής συγχαίρει την μαθήτρια του σχολείου μας για τη μεγάλη της διάκριση.

Κατηγορίες
κοινωνικά νέα

Διαδηλώσεις για το προσφυγικό στο νησί της Λέσβου


Γενική απεργία, με καθολική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στις 22/1/2020 στα νησί της Λέσβου που πλήττεται από τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.

Κάθε δραστηριότητα είχε νεκρώσει, κλειστά ήταν έως και τα περίπτερα, ενώ νωρίς το πρωί «σφραγίστηκε» το κτίριο της ΔΟΥ Μυτιλήνης. Η κεντρική συγκέντρωση, οργανωμένη από την Περιφέρεια βορείου Αιγαίου και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη στο χώρο της προκυμαίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο της πόλης.

«Δεν θέλουμε καμία υπάρχουσα και καμία άλλη αποθήκη πίσω. Θέλουμε τα νησιά μας πίσω, θέλουμε τις ζωές μας, πίσω. Τι είναι αυτό που μας ενοχλεί; Μας ενοχλεί ότι τα νησιά μας έχουν γίνει τόπος συγκέντρωσης ανθρώπων από 80 χώρες. Περίπου 50.000 σε όλα τα νησιά. Μας ενοχλεί ότι αυτή κατάσταση είναι μια συνεννόηση σιωπής όλης της Ευρώπη και της κυβερνήσεως. Όλοι τους χτίζουν τείχη απομονώσεως και σιωπής, εδώ είμαστε να τα σπάσουμε» είπε ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης.


«Αμεσο κλείσιμο του αίσχους της Μόριας» ζήτησε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης. «Είμαστε αποφασισμένοι να απαιτήσουμε τη μαζική αποσυμφόρηση του νησιού μας, να διεκδικήσουμε τον έλεγχο των ΜΚΟ, αλλά και να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, όχι άλλη δομή, κλείσιμο όλων των δομών» είπε. 

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του νεοσύστατου δήμου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, ανέφερε: «Μας λένε ότι θα κλείσουν όλα τα κέντρα που
λειτουργούν, αλλά δεν μας λένε πως. Μας λένε ότι πρέπει κάνουν νέα δομή, ενώ ταυτόχρονα μας λένε πως δεν μπορούν να κάνουν αποσυμφόρηση. Έχουνε σχέδιο λένε, που αλλάζει από βδομάδα σε βδομάδα. Περιφέρουν τη νέα δομή σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο του νησιού, προσπαθώντας να σπείρουν τον διχασμό. Ήρθε όμως φαίνεται πια η ώρα που πρέπει να μιλήσετε εσείς».

(το παραπάνω άρθρο είναι από την ηλεκτρονική εφημερίδα της <<ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ>>)